Sayısal Yayın İhalesi Sonuçlandı

0

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK)’ün DVB-T formatında ve genel içerikli yayın yapacak ulusal karasal sayısal televizyon yayın lisansı ihalesi bugün yapıldı.

İhaleye katılan kuruluşlardan sekizi belirlendi. Show TV, Haber Türk, Kanal D, FOX, Star TV, Samanyolu TV, Turkuvaz Aktif TV ve Kanaltürk genel yayın türünde yüksek çözünürlüklü (HD) yayın yapmaya hak kazandı.

Sekiz saat süren ihalede onüç televizyon kanalı lisansları almak için yarıştı.

İhalenin ikinci turunda sekiz kurum kumandadaki sıralama için yarıştı. Ulusal sayısal karasal yayında kumandanın ilk tuşunu 51 milyon 200 bin lira ile Kanal D elde etti. Kamu kanalı olduğu için TRT 1 ihaleye girmeden ilk sırayı elde etti. Buna göre Karasal Televizyon Yayını yapacak ilk dokuz kanalın sıralaması şöyle:

  1. TRT 1
  2. Kanal D
  3. FOX
  4. Star TV
  5. Turkuvaz Aktif TV
  6. Kanal Türk
  7. Samanyolu
  8. Show TV
  9. Haber Türk

17 Nisan 2013’te düzenlenecek ihalede ise standard formatta yayın yapacak 11 kanal lisansının ihalesi yapılacak. 18 Nisan’da yapılacak ihalede ise üçü HD formatta olmak üzere toplamda 14 adet tematik kanalın ihalesi yapılacak.

Bugüne kadar lisans bedeli ödemeden karasal yayın yapan kanallar, ihalelerin ilk gününde toplamda 350 trilyon TL’lik lisans maliyetinin altına imza attılar.

Lisanslı döneme geçilmesiyle RTÜK’ün sorumlulukları yeni bir boyut kazanmış olacak.